top of page

Viktor Fröjd och Yared Tilahun Cederlund är båda dansare/koreografer med grund i street/ freestyle / klubb-dansare.  De har sedan 2017 arbetat tillsammans. Processorienterat och med improvisation som utgångspunkt. Alltid med fokus på det ärliga, känslan i arbetet och den sociala och kommunikativa kraften. 

 
 

I den nya föreställningen TRAX med premiär våren 2025 fortsätter de i en duo-konstellation sitt utforskande av improvisationens mångfacetterade landskap musikaliskt såväl som i dansen.
De arbetar med det analoga och akustiska ljudlanskapet och genom att zooma in (skapa musikaliska närbilder) på olika delar av den elektroniska/klubb-musikens beståndsdelar får de syn på dansandet och kännandet på nya sätt. I verket fördjupar de sin kroppsliga förståelse av förhållandet mellan rytmer, puls och den dansande kroppen och låter oss åskådare ta del av
deras nya upptäckter. Hur den lyssnande kroppen är kommunikativ, kännande och full av liv. De skapar ritualer, socialdans, de förvandlas, försätts i olika tillstånd, uppgår i en kropp, skaver mot varandra - de synliggör ett lyssnande som inte alltid är i harmoni men alltid levande. I processen skapas musik och ljudbild av Yared, på plats i dansstudion, genom analoga och digitala instrument. Samtidigt blir dansen/dansandet till av och genom de två dansarna/koreograferna.

 
Trax utforskar cyphern, cirkeln som dans arena och format. Den finns reellt och som symbol. Förenar men utestänger också. Skapar ritual och gemenskap. Trax utforskar också om verket kan ha ett ”albumformat” (vinylens LP- format), som en diktsamling, finns det ett tema, en energi som håller samman det hela.

 

Med andra ord
Tänk ett byggande, ett tydligt fokus, en spänning, en release. Genom en blandning av ett liveskapande och satta strukturer så ska danser dansas, en ljudbild höras och ett tillstånd uppnås. En ritual som tar sig an det lättsamma, det djupa, det obekväma, det harmoniska. Det är en förvandling, om bara för stunden kan den ändå kanske vara livsförändrande. En ritual har sin olika faser som måste genomlevas precis som dygnets timmar, livets gång. Det går inte att hoppa över någon del. Allt måste ha sin tid. I Trax kan det vara en dans, en sång, en rytm, en ljudbild eller något annat som ska gås igenom för att nästa sak ska få plats och kunna ske.

 

Frågor som processen utforskar: Hur tar något slut för att något annat ska börja.

Credits

Koreografi och idé: Viktor Fröjd 
Medskapande dansare: Yared Tilhun Cederlund och Viktor Fröjd
Ljudkomposition och design: Yared Tilhun Cederlund 
Ljusdesign: Anton Andersson
Dramaturg: Bodil Persson
 
Produktion: Kulturföreningen IVER och Nordberg Movement 
Samproducent: Dansstationen
Med stöd av: Kulturrådet och Region Skåne
 
Premiär: 25 mars 2025, Palladium Malmö

KOMMANDE SPELDATUM

Trax residensvisning 

20 september 2024 

Dansstationen Malmö 

mer info

Trax - premiär

25 mars 2025 

Dansstationen Malmö

mer info

Trax 

26 mars 2025 

Dansstationen Malmö

mer info

bottom of page