top of page
Festen 1 _ mindre format.jpg

Festen är en hyllning till människan och det sinnliga

Med housekulturen som outtömlig inspirationskälla skapar Viktor Fröjd ett verk som får publiken att gå in, men dansa ut.

När Viktor Fröjd bjuder in till Festen så är publiken välkommen att delta på sitt sätt. Nedsjunken i en soffa, förstulet smygandes runt rummet eller tokdansandes i festens mittpunkt.

Placerad mitt i verket, tillsammans med sceniska installationer och tre housedansare, blir du en del av Festen – en houseklubb förklädd till föreställning. Till musik av DJ Cheza och med master of cermony Yared får du följa med på en fest du sent ska glömma.

Festen är en hommage till streetdanscommunityt – en kultur som vill bejaka allas olikheter och hyllar dansen som uttrycksmedel. Inspirerad av houseklubbarnas musik, jam och dans skapar Fröjd ett verk fyllt av gemenskap och lust.

CREDITS 

Koreografi, idé: Viktor Fröjd 

Medskapande dansare: Joanna Holewa Chrona, Johanna Fröjd, Yared Tilahun Cederlund, Maele Sabuni, Viktor Fröjd 

Master of Ceremony: Yared Tilahun Cederlund 

DJ: Maele “Dj Cheza” Sabuni  

Ljusdesigner: Anton Andersson 

Ljudkomposition: Yared Tilahun Cederlund, Maele "Dj Cheza" Sabuni

Scenograf: Anton Andersson 

Kostymdesigner: Sarah Nakiito

Dramaturgiskt stöd: Bodil Persson 

Film: Gustav Ågerstrand

Foto: Jonath Mathew

 

Produktion: Kulturföreningen Iver och Nordberg Movement

Samproduktion: Kulturföreningen IVER och NorrlandsOperan, Dansens Hus och Dansstationen

Med stöd av Kulturrådet, Malmö Stad, Region Skåne och Konstnärsnämnden

 

Premiär: 1 september 2021 på Dansstationen i Malmö

Även spelad på: Dansens hus Stockholm, NorrlandsOperan Umeå, Falkhallen Falkenberg, Örebro Kulturkvarteret, Uppsala Konsert och Kongress, Saga Kulturhus Skellefteå, Byteatern Kalmar, Inkonst Malmö, Souls Sessions Encounters Oslo.

Tack till alla som lagt grunden, verkar i och lever housekulturen

Cormorant Garamond is a classic font with a modern twist. It's easy to read on screens of every shape and size, and perfect for long blocks of text.

PRESS

"Viktor Fröjds hyllning till människan och det sinneliga - föreställningen Festen var den perfekta avslutningen på festivalen. Fröjd fick med varsam hand och bjussiga improvisationer alla att tillslut dansa med." Johanna Mork, Danstidningen skriver om Festivalen Flock. 

”Det som hade kunnat bli ett obekvämt antiklimax blir ett färgsprakande crescendo, och energinivån är högre än på de flesta nattklubbarna jag besökt de senaste åren.” "Festen” är en nytänkande, genreöverskridande föreställning med imponerande dansprestationer och en befriande prestigelöshet.Barometern, Frida Lindström 

Läs hela recensionen

Det började med skogen, en plats där vi modernitetens varelser finner och uppfinner det gudomliga, det obegripliga. En plats för överskridande kanske likt det rum som Festen skapar.
Skogen och Festen – platser som skapar magi, som ger oss rum för förändring

Vi läste om skogen.

I boken Granskogsfolk har religionshistorikern David Thurfjell intervjuat människor om deras upplevelser av och i skogen. ”Efter ett tag blir man så trött att benen går av sig själv. (…) Stigar visar sig för fötterna, träd öppnar upp en väg, och man vet inte längre vem man är eller vart man är på väg. Tiden försvinner.” Här finns beskrivningar av skogsbesök som både andliga och rent fysiska ”för mig är andlighet en otroligt kroppslig upplevelse, det står inte i motsats till natur eller kropp.” Skogspromenaden kan beskrivas som en resa  “…ju längre man går i skogen desto mer är det som att komma in i en annan värld.” En annan av de intervjuade talar om att det uppstår en känsla av ett möte med ”en slags urkropp”.

Det finns i de här beskrivningarna något som liknar klubbdansandet, att komma in i ett rum och känna det som att göra en resa tillsammans med andra. Men också dansandet som möjlighet att nå ett ”bortom”, uppgå i något större. En rit som kanske skapar transformation och förnyelse.

Dansandet, festen och skogen hörde samman.

 

Vi läste om det rituella.

Så länge människan kunnat tänka så har hon funderat över de stora obegripliga frågorna. Hon har skapat riter och symboliska handlingar. Handlingar som ger henne ett språk för emotionella upplevelser och social gemenskap. Som skapar sammanhang och mening.

I dansandet, på festen och i skogen både upplöser och bekräftar vi vår existens, där skapas laddningar och urladdningar och där finns möjligheten att nya identiteter kan gestaltas, individuellt och i gemenskap.

Men det tycks som om vi alltmer avladdar vår tillvaro och för att använda den tyske sociologen Max Webers ord avförtrollas hela vår värld i den västerländska rationaliserings-processens spår. Festen, dansandet och dess rum är kanske en av de få platser som vi har kvar för att återta ”förtrollningen” av livet.

Vi läste också om leken.

För i Festen bor också är det lekfulla, det oväntade.

”Människan leker bara när hon i ordets fullaste bemärkelse är människa”, skrev den tyske författaren och filosofen Friedrich Schiller i slutet av 1700-talet.

I leken tänjer vi på gränserna för det som vi uppfattar som verklighet. En annan värld tar plats i den vanliga. Leken är motsats till ordning och reda. Den kan vara underhållande, men den är inte lika med underhållning – den innebär att undersöka, pröva, lära sig, upptäcka och uppfinna.

 

Att leka, att dansa, att festa och att ”förtrollas” är kanske det allvarligaste vi kan ägna oss åt.

 

Bodil Persson, dramaturg
Viktor Fröjd, koreograf

KOMMANDE SPELDATUM

KOMMANDE SPELDATUM

Festen 
bottom of page