top of page
Nod
4819-dm36551
_DM36515
Koreografilaboratoriet - Foto Tale Hendnes-2_low
Koreografilaboratoriet - Foto Tale Hendnes-2-3
Koreografilaboratoriet - Foto Tale Hendnes-2-2
Koreografilaboratoriet Dansens Hus Foto Tale Hendnes-12

Nod är ett samarbete mellan tre nordiska danskonstnärer: Marika Peura från Finland, Christine "Chriz" Nypan från Norge och Viktor Fröjd från Sverige. 

En dansare spenderar tio år, femton år, tjugo år på att öva rörelserna. Sätta takten. Få till tekniken. Vinna tävlingarna. Nöter in kroppen i en dansform: charmig, snabb, clean. Aldrig trött, svag eller sned. 

Men vad gör man om man tror att det finns mer än så att hämta ur den konstform man tränat sig i? Vad händer när en kropp tränad i en social danskultur, en värld av showcases och battle, börjar använda sin konst och sitt rörelsespråk för att ställa andra frågor?

På scen möter vi tre dansare med streetbakgrund i akut behov av att utmana rummet och tiden, använda sin kultur och sitt språk för att undersöka frågor som vanligtvis är förbehållna de som arbetar i den samtida dansen och scenkonsten. De plockar isär dansen, skakar om beståndsdelarna, tänjer ut och masserar dem, arrangerar dem i nya former och tar sig an rörelser som om de vore forskare som undersökte sin egen arvsmassa.

NOD vill förflytta publiken in i ett universum av att se och uppleva rörelse inifrån och ut. Med närvaro i tid och rum söker det efter att skapa ett fokus hos både åskådare och dansare som gör det möjligt att hitta närmare kärnan i dansen. Låta det ta tid. Se och se på nytt. Komma nära. Låta den dansade processen på scen inte bara synas och höras – utan kännas.

 

Viktor Fröjd är en danskonstnär baserad i Malmö. Han har studerat vid den 1-åriga streetdanceutbildningen på Åsa folkhögskola och har en kandidat i danspedagogik med inrikting street från Dans och Cirkushögskolan. Han skulle identifiera sig själv som en freestyle dansare och de flesta av hans dansverk börjar från den platsen. Fröjd har koreograferat det fransk/svenska projektet La place & streetstar sessions (2016), Ett slags mellan (2015), Tugg (2014). www.viktorfrojd.com

 

Marika Peura är en danskonstnär baserad i Helsingfors, Finland. Hon har sin bakgrund i freestyle hiphop och är grundare av Cleva, en helt kvinnlig grupp som delar kärleken till freestyle dans. Hon är också producent och konstnärlig ledare för Nordic Soul Festival. Peura utexamineras från det samtida dansprogrammet på teaterakademin vid Konsthögskolan i Helsingfors i juni 2017. Hon gjorde sitt andra år som utbytesstudent på programmet Dance, Context, Choreography at HZT Berlin.

Peura har jobbat med koreografer så som Samir Akika (FRA/ALG), Wang Ramirez (FRA/GER), Branch Nebula (AUS), Janina Rajakangas (FIN), Maria Ruotsala (FIN) ja Reija Wäre (FIN).

www.marikapeura.weebly.com

 

Christine "Chriz" Nypan är en frilansande danskonstnär baserad i Oslo. De senaste 10 åren har hon varit baserad i Paris, där hon var aktiv i den urbana dansscenen samt arbetade med ett flertal franska och internationella koreografer. Nypan är en del av CRE8 Dance Crew (Oslo), Mawu Urban danskompani (NYC) och grundare av house gruppen Dudettes (Paris). Hon är även grundare av MUD sessions Oslo. Nypan har arbetat med koreografer som: Tais Viera Membros (BRA), Raphaelle Delauney (FRA), Leela Petronio (FRA) France, Ucka Ludovick Ilolo (FRA), Tishou Aminata Kane (FRA), James “ Cricket” Colter (USA), Hallgrim Hansegaard (NOR), Elle Sofe (NOR), Malin Zaki (SWE).  

 

CREDITS

Koreografi och performers: Viktor Fröjd, Marika Peura, Christine Nypan.

Ljusdesign: Anton Andersson

Producent: Kristian Anshelm 

Foto: Tale Hendnes

Genomförd med residens på: Danscentrum Syd Malmö, Dansens hus Oslo, SMIA Valdres, SubsDans Oslo, Inkonst Malmö och Uniarts Helsinki Theatre Academy  

Med stöd av: Nordisk Kulturfond, Svensk Kulturråd, Huber Art Fund, Helsinki City Fund.

Urpremiär: 27 september 2017 på Dansens hus i Stockholm

bottom of page